Inhoud van het programma

Zelfzorg aan Zee is een programma van maximaal 8 weken, gemiddelde belasting: 2 dagen per week, in totaal 16 sessies. De sessies hebben een duur van 5 uur. Je krijgt per dag 5 uur therapie. Een gezonde lunch is hierbij inbegrepen. Totaal krijg je 80 behandeluren (inclusief de intake en eindevaluatie).

Het doel

Jezelf fysiek fit voelen, grip op je leven, positieve eigenwaarde, en vertrouwen in je mogelijkheden en deze benutten. Weer aan het werk en meedoen in de samenleving. Deze doelen kunnen natuurlijk specifiek worden bijgestuurd op het individu. Hiervoor maken wij gebruik van een intake proces.

Vooraf, in overleg met deelnemer, werkgever en revalidatiearts wordt het individuele meetbare doel afgesproken. Nieuwe en onbewezen behandelvormen worden terecht kritisch bekeken. Alleen al om geen valse verwachtingen te creëren bij mensen die toch al door Covid-19 ernstig beschadigd en kwetsbaar zijn. Anderzijds, is zorgvernieuwing kansloos als we reageren, zoals een medewerker van een zorgverzekeraar onlangs deed, in termen van “het moet eerst wetenschappelijk bewezen zijn” Ons zorghuis staat in brand. Extreem hoog ziekteverzuim i.c.m. personeelstekort en persoonlijke drama’s door Covid-19. De brandweer pas bellen als de nieuwe spuiten en slangen wetenschappelijk zijn bewezen, lijkt ons niet zo goed. Als u als werkgever, tegen een beperkt financieel risico, concreet bij wil dragen aan herstel van uw getroffen medewerkers, neem dan contact met ons op.

Het team

Het behandelteam bestaat uit 1 hoofdbehandelaar (medisch specialist), 1 therapeut in wisselende samenstelling naar gelang het thema (ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, psycholoog), een surfcoach en een gecertificeerde ervaringsdeskundige.

Inhoud

In het programma “Zelfzorg aan Zee” gaan wij op zoek naar mogelijkheden/talenten waarvan de deelnemers zich nog niet bewust van zijn maar wel kunnen inzetten om meer te bereiken. Tijdens het surfen moet je veel handelingen verrichten waar je je niet bewust van bent maar je merkt dat je snel kan leren. De dag begint met een korte reflectie. Tijdens deze reflectie word je bewust gemaakt van de geleerde vaardigheden en hoe je die je dagelijkse activiteiten en gedachten hebben beïnvloed. Per dag wordt er ongeveer 2-3 uur gesurft. Daarnaast zijn in het programma verschillende methoden opgenomen zoals yoga, meditatie, ontspanningsoefeningen om de eigen regie van lichaam, geest en omgeving te vergroten.
De ademhaling speelt een cruciale rol in ons leven, verstoring in het functioneren geeft vaak ook een verstoring van het ademhalingspatroon. De ademhaling wordt autonoom gereguleerd, stoornissen in deze regulatie worden snel opgemerkt, kortademigheid is een veel gehoord symptoom maar ook klachten van het hoofd (licht gevoel, duizeligheid, mist, …).

Yoga Story - Yogi Webflow Template

Hoe meer dit voorkomt, hoe bewuster je ervan wordt. Het programma van zelfzorg aan zee bevat onderdelen waarbij je gedwongen wordt je ademhaling te normaliseren en aan te sluiten op je lichamelijke en mentale inspanningen. Door onder andere onderwater training, warmte/koude training wordt de focus verplaatst naar (het resultaat van) de activiteit in plaats van de ademhaling zelf.

Blue Mind is een wetenschap die de positieve effecten van het in, op en bij het water zijn op de gezondheid beschrijft. Onze deelnemers voelen zich vaak meteen een stuk beter als ze al bij ons op locatie zijn en weten dat ze het water op gaan. Tijdens de sessies wordt dieper op deze materie ingegaan, met name wat de effecten zijn op de mentale functies en hoe je dit kan toepassen in het versterken en behoud van eigen welzijn. Iedere dag wordt afgesloten met een surf fit sessie. Hierbij worden matig intensieve oefeningen ingezet voor thuis. Deze versterken het resultaat van de volgende sessie. Daarnaast zijn deze oefeningen uitermate geschikt voor het verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen en balans. De deelnemers krijgen huiswerkopdrachten mee met als doel directe reflectie van eigen kunnen en hun resultaat van de therapie.

Opbouw

Als je teruggezet wordt in je functioneren door welke reden dan ook is de eerste focus terugwinnen wat je verloren hebt. Als je hierop vastloopt gaat dat vaak ten koste van een stuk zelfvertrouwen. Om verder te komen is zelfvertrouwen essentieel. De focus van de eerste weken is op de groei van het zelfvertrouwen door de focus te leggen op activiteiten die lukken. Belangrijk voor verdere groei van het vertrouwen is dat je eigen omgeving gaat bevestigen dat je vooruitgaat. In het programma zal hier in het 2e deel de focus op komen.

In het laatste deel gaan wij per deelnemer kijken wat de mogelijkheden zijn met het gewonnen vertrouwen, de ontdekte talenten en hoe deze duurzaam en maatschappelijk toe te passen in hun verdere ontwikkeling.

Yoga Story - Yogi Webflow Template

Verantwoording

De combinatie van buiten zijn, elementen als wind, zee en zand triggeren het brein je te redden in de golven en op het board te blijven zitten en staan. Er gebeurt wat met je en de omgeving bevestigt dat. Je balans verbetert, je krijgt meer energie waardoor je meer onderneemt. Aanmaak van bepaalde fijne stofjes en nieuwe verbindingen in je brein veroorzaken dat. Dit is o.a. te lezen in het boek: Blue Mind, Wallace J. Nichols, the surprising science that shows how being near, in, on, or under water can make you happier, healthier, more connected and better what you do.

Onze wetenschappelijke begeleiding is in handen van Rosalie Denneman Msc (Universiteit Utrecht · Afdeling Revalidatie en Sportgeneeskunde) Haar studie van de deelnemers aan de Surfweek is in lijn met de resultaten die Dr. Wallace Nichols beschrijft. Alle oorzaken van Long Covid zijn nog niet bekend, maar de link met het functioneren van de hersenen wordt reeds gemaakt.

Deze studie is de eerste kwantitatieve studie die de invloed van surfen op mensen met hersenletsel observeert. Het toont een duidelijke indicatie dat surfen mensen in de chronische fase na hersenletsel kan bekrachtigen voor het verbeteren van hun fysieke functie. We kiezen ervoor om een kleine, diverse steekproef te observeren en ondanks de grote verspreiding hebben we effecten van de Surfweek waargenomen op mensen met hersenletsel in de chronische fase van herstel met een follow-up van zes maanden. Mogelijk geeft surfen een intensere en complexere trainingsprikkel dan reguliere functionele bewegingstaken, omdat het multidimensionaal is, op gevarieerde snelheid, opwindend, vreugdevol met fysieke, cognitieve en sociale uitdagingen op individueel tempo. De verrijkte omgeving kan de zelfeffectiviteit verbeteren, wat bijdraagt aan functioneren en participatie en helpt bij het beheersen van gezondheidsgerelateerde aspecten in de chronische fase van herstel na hersenletsel. Deze combinatie van factoren lijkt de reden voor de meer gunstige resultaten in vergelijking met eerder onderzoek naar hoge intensiteit training en herstelonderzoek bij mensen met een chronische beroerte. Gecombineerd kan dit impliceren dat een Surf Week de functionele achteruitgang van de deelnemer in de chronische fase van hersenherstel kan verstoren of zelfs omkeren en de plateaufase van herstel kan doorbreken.

Meer informatie ontvangen?

Bent u benieuwd welke waarde surftherapie voor u, uw naasten of uw patiënt kan hebben? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan.

Hartelijk dank voor uw aanvraag!
Oops! Er gaat iets mis. Probeer het nog eens.