Het programma zelfzorg aan zee daagt uit om talenten te (her)ontdekken. Door deze uit te bouwen en zichtbaar te maken ga je zien dat de omgeving deze ook gaat ontdekken. Om dit doel te realiseren volgen wij een vaste werkwijze. Een plan dat bestaat uit de volgende 3 modules: eigen cirkel, externe cirkel én externe cirkel buiten de therapie setting.
Deze module gaat over het zelfbeeld wat je op dit moment hebt. Als je door hersenletsel, of je bent helemaal afgebrand op het werk doordat je jezelf in de coronacrisis volledig hebt gegeven met het risico zelf corona te hebben opgelopen, dan voel je je niet meer die persoon die je dacht te zijn. Je kan vechten tegen je verliezen, dit kost over het algemeen veel energie. Daardoor is het vaak lastig positieve dingen te zien, daar is weinig energie voor over. Vaak is dan de neiging om nieuwe uitdagingen uit de weg te gaan, je moet van jezelf eerst beter worden.
Surftherapie heeft bewezen dat je snel wordt geactiveerd om te starten met een nieuwe uitdaging. De combinatie van buiten zijn, elementen van beweging (wind, zee, zand) is een trigger voor het brein om energie vrij te maken je te redden in de golven en op het board te blijven zitten en staan. Het mooie is dat iedere sessie laat zien dat er wat met je gebeurt maar vooral ook dat je dat van anderen (externe cirkel) bevestigd krijgt. Je hebt een betere balans, je hebt meer energie, je voelt je goed waardoor je meer bent gaan doen. Dat komt ook omdat bepaalde fijne stofjes/verbindingen aangemaakt worden in je brein.
Doordat je in een groep werk en ook samenwerkt ontstaat kameraadschap en plezier. Je helpt een ander maar je krijgt zelf ook hulp, vaak uit onverwachte hoek. Je leert van elkaars valkuilen en successen. De module is gericht op het herkennen van dit stimulerend effect.
Aan het einde van het programma ligt de nadruk, op basis van het weer opgebouwde zelfvertrouwen, om weer te gaan denken over grotere belangrijke zaken zoals betaald werk. Wanneer je 3 maanden gesurft hebt in allerlei omstandigheden voelt het lichaam sterk en zal het brein er klaar voor zijn om een volgende uitdaging aan te gaan. Dit betekent niet dat je moet stoppen met surfen maar dat kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld door af te spreken met je vrienden. Belangrijk is om het goede gevoel vast te houden en jezelf de ruimte te geven dit te onderhouden. Dit vraagt niet alleen wat van jezelf maar ook van de externe wereld. In deze fase willen wij leidinggevenden meenemen in het principe van de “blue mind” theorie.
Onze uitdaging is om een leidinggevende of ander belangrijk persoon uit de eigen omgeving mee te krijgen op een van de sessies en te laten zien hoe onze deelnemers te motiveren en uit te dagen zijn. Belangrijk is om dit in een bedrijfscultuur vastgelegd te krijgen. Dit kan met terugkom dagen, bedrijfsuitjes of (online) (surf) trainingsprogramma’s. Het zijn geen grote interventies maar korte prikkelingen richting de “blue mind”. Dit alles komt in een preventieplan te staan.
Per groep staan 3-4 begeleiders in wisselende samenstelling klaar om de groep te leiden: Zij hebben de rol van surfcoach (aangepast of level 1) met elkaar gemeen, maar een andere achtergrond zoals: revalidatiearts, bewegingsagoog, logopediste met master psychologie, ergotherapeut of fysiotherapeut.
Bij iedere sessie is er altijd een ervaringsdeskundige aanwezig.
Tijdens de sessies wordt niet alleen gesurft. Onderdelen die aan de orde kunnen komen zijn fysieke trainingsopbouw middels surffit, Yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen, ademhalingstraining, adem koude therapie, onderwatertraining, balans- en coördinatie training met wing en longboard.
Is bewezen dat deze nieuwe aanpak werkt? Begrijpelijke en terechte vraag. Immers het gaat over de gezondheid van kwetsbare mensen. Tegelijkertijd is het ook de meest belemmerende vraag als het gaat over (zorg)vernieuwing.
Evidence based is de heilige norm in de zorg. Daar zijn we nog niet. Maar de belangrijkste ingrediënten voor evidence based hebben we al wel.
Wij hebben een pilot studie gedaan naar de effecten van surftherapie. Alle deelnemers zijn primair (sterk) verbeterd in het kunnen uitvoeren van allerlei fysieke activiteiten (bijvoorbeeld, lopen en tegelijkertijd praten). Sterke toename in zelfvertrouwen, in balans en in eigen ervaren herstel blijken hieraan bijgedragen te hebben. Door de deelnemers te blijven meten zien wij ook dat het niet gaat om een tijdelijk effect maar om een blijvende verbetering in functioneren en mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook stevige aanknopingspunten in de literatuur. We noemden al het boek Blue Mind, Wallace J. Nichols.
Meetresultaten alleen zijn voor ons niet voldoende, de uitspraken/ervaringen van deelnemers zijn minstens zo belangrijk. Eén van de deelnemers: “Mijn lichaam is flexibeler dan voor de surfweek en mijn zelfvertrouwen is verbeterd. Lekker gevoel, ik doe weer mee, ik doe iets wat mij een goed gevoel geeft."
Bent u benieuwd welke waarde surftherapie voor u, uw naasten of uw patiënt kan hebben? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan.