De beste resultaten krijg je door uitdaging. Vanuit een interne focus naar een externe focus. Begeleid door specialisten met meerdere vaardigheden en een eindverantwoordelijke revalidatiearts.
Medisch specialist en revalidatiearts Tijs van Bezeij heeft, tijdens zijn werk binnen Nederlandse revalidatiecentra, ervaren dat patiënten met name tijdens de post revalidatiefase, als de intensieve revalidatiebehandeling is afgerond, nog veel winst kunnen behalen. Belangrijk blijkt het vinden van de juiste uitdaging om net dat stapje verder te komen.
Zijn vrouw, fysiotherapeut en hij werkten in een revalidatiecentrum op de hersenafdeling. Het centrum was zo dicht bij de zee dat zij in de vrije tijd gingen surfen. Een jonge patiënt met een zware beroerte zag hen lopen en vroeg, mag ik met jullie mee. Hij was toen erg verdrietig over zijn situatie, hij kon zijn rechterarm en -been niet gebruiken.
Zij namen hem mee naar het strand en hielpen hem op het board. Binnen 5 minuten was hij stabiel genoeg om op het board te gaan zitten en probeerde te staan. Die sessie heeft hem zoveel geholpen, niet alleen de balans maar ook de spirit en drive om door te gaan!
Die ervaring is de drive voor onze missie om mensen - bijvoorbeeld na hun reguliere revalidatie traject - verder te brengen door surfen!
De combinatie van buiten zijn, elementen als wind, zee en zand triggeren het brein je te redden in de golven en op het board te blijven zitten en staan. Er gebeurt wat met je en de omgeving bevestigt dat. Je balans verbetert, je krijgt meer energie waardoor je meer onderneemt. Aanmaak van bepaalde fijne stofjes en nieuwe verbindingen in je brein veroorzaken dat. Dit is te lezen in het boek: Blue Mind, Wallace J. Nichols, the surprising science that shows how being near, in, on, or under water can make you happier, healthier, more connected and better what you do.
De beste revalidatie krijg je door uitdaging. Vanuit een interne focus naar een externe focus.
Begeleid door specialisten met meerdere vaardigheden. Uit de ervaringen die inmiddels zijn opgedaan, blijkt het lotgenotencontact een sterk element te zijn van surftherapie. Vele ex-cliënten blijken bereid te zijn hun ervaring en motivatie te delen door nieuwe cliënten te ondersteunen bij het programma.
Revalidatie arts Tijs van Bezeij was de grondlegger en begeleider van de Stichting Surftherapie. Op basis van donaties en vrijwilligers zijn hier mooie resultaten behaald. Voortschrijdend inzicht leerde dat professionalisering nog betere kansen biedt. De complexiteit van de hersenfunctie vereist medisch specialistische begeleiding voor de beste resultaten en veiligheid. Voor het “bijhouden” van de geboekte resultaten en het lotgenotencontact is een vrijwilligersorganisatie geschikt.
Bent u benieuwd welke waarde surftherapie voor u, uw naasten of uw patiënt kan hebben? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan.