Carlien Jansen, mijn verhaal.
Avontuurlijk, ambitieus en reislustig ben ik van jongs af aan geweest. Mijn grote droom is altijd geweest om verpleegkundige te worden in gebieden voor hen die zorg het hardst nodig hebben, bijvoorbeeld voor een organisatie zoals artsen zonder grenzen.
Ik was goed op weg om deze droom te verwezenlijken. In 2017 mocht ik voor mijn afstudeerstage werken in een primitief missie ziekenhuisje in een afgelegen gebied in Tanzania. Ik vond het geweldig, genoot en zette mij volop in.
Maar die droom werd ruw verstoord doordat ik zelf ziek werd en door een ernstige hersen(vlies) ontsteking werd geteisterd. Hier hield ik blijvend hersenletsel aan over (NAH). Desondanks heb ik met veel knokken toch mijn HBO-V diploma behaald. Helaas werd het al gauw duidelijk dat ik niet meer die verpleegkundige voor artsen zonder grenzen kon worden en werd ik tot mijn grote verdriet volledig arbeidsongeschikt verklaard.
Na een half jaar revalideren had ik het standaard revalidatie protocol doorlopen en werd hierbij mijn dossier afgesloten.
Zat ik dan als ambitieuze 24-jarige, met een kersvers diploma en een hoofd vol dromen thuis op de bank.
In tegenstelling tot mijn reguliere zorgaanbieders gaf ik de hoop en moed op verder herstel niet op. Ik heb altijd geleerd dat het brein plastisch is dus had er vertrouwen in dat ook ik nog stappen kon maken. Ik nam het heft in eigen handen en ging aan de slag met andere revalidatie mogelijkheden in zowel binnen- als buitenland.
En met resultaat, stap voor stap ging ik vooruit.
Na jaren van overleven en revalideren werd het tijd om weer te gaan leven. Maar waar begin je? Arbeidsongeschikt, dikke deuk in mijn zelfvertrouwen en op zoek naar nieuwe dromen. Wie ben ik nog? Wat zijn mijn talenten en mogelijkheden? Waar krijg ik energie van? Allerlei vragen die ik tijdens mijn re-integratie traject onderzocht.
Mijn coach vermoedde al dat surftherapie mijn verdere herstel mogelijk maakte en nam mij regelmatig mee de zee op. Vanaf het eerste moment vond ik het direct fantastisch!
Best bijzonder eigenlijk, want sinds mijn hersenletsel voel ik mij constant zeeziek. Hoe vaker ik ging surfen, des te meer mijn evenwicht verbeterde. Ik heb nog steeds altijd het deinende zee gevoel, maar de duizeligheid en misselijkheid als reactie op beweging is flink afgenomen. Wie had dat bedacht! Misschien is dan toch min en min plus.
In het surfen vond ik een deel van mijzelf terug, en kreeg ook mijn zelfvertrouwen een flinke boost. Wat dat laatste betreft heb ik veel baat gehad van de interne en externe cirkel modules. Want het gaat om meer dan alleen surfen.
Het strijden met en niet tegen de elementen. Ik vind het heerlijk; koud en zout water, ploeteren in de hoge golven, turen naar de horizon, kopje onder gezogen worden en de kick die je voelt als je een goede golf te pakken hebt.
De zee heeft een magische werking en gebruik ik vaak gebruiken als metafoor in het dagelijks leven.
“Niemand houdt de golven, maar jij kan leren staan, niemand houdt ze tegen, maar jij kan ze aan, kijk je gaan!”
Dus toen ik ging nadenken over waar mijn perfecte werkplek aan moest voldoen, dacht ik voornamelijk aan de zee en het strand. Ik belde mijn coach en revalidatiearts dr. Tijs van Bezeij met de vraag of ik bij hem kon komen werken. Hij verwelkomende mij met open armen. In Petten gingen mijn ogen weer twinkelen en liet ik mijn schouders niet meer hangen. Inmiddels heb ik ook al een kijkje genomen bij de vestiging op Tenerife. Een prachtige en (bijna altijd) zonnige omgeving.
Na jaren heb ik eindelijk weer het gevoel dat ik ertoe doe. Natuurlijk mis ik “mijn oude ik” nog regelmatig maar dankzij het surfen kan ik mijn vernieuwde versie steeds meer omarmen. Ik ben er weer, word gezien en doe weer mee in de maatschappij!
Surfen heeft mij een nieuwe passie in mijn leven gegeven en ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kracht van surftherapie en mijn ervaringsdeskundigheid nu met anderen mag delen. Zodat ook voor hen dromen weer doelen worden om de beste versie van zichzelf te creëren.
Tot op het water!
Bent u benieuwd naar de kernwaardes van Zelfzorg aan zee?
Download KernwaardesWil jij het volledige krantenartikel bekijken? Klik op onderstaande knop om deze te downloaden.
Download krantenartikel